PesCont Szolgáltató Kft
9241 Jánossomorja Dr. Dicsőfi Endre utca 2. 00 36 30 255 71 58 iroda@pescont.hu

Házi légy (Musca domestica)

Élettartama a hőmérséklet függvénye, nyári átlag melegben 2-4 hétig él, de ősszel, szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet. Aktívan terjed. Rendszerint tenyészőhelye közelében tartózkodik, attól kb. 1,5-2 km-re távolodik el. 6-8 mm hosszú, sötétszürke rovar. A nőstény általában 100 petét rak le csomókban, egy hónapos élete során kb. 6-800-at. A peterakási ingert a bomló szerves anyag szaga váltja ki. Petéit főleg trágyába helyezi, ennek hiányában konyhai szemétre rakja. A lárvák a meleg, erjedésben levő anyagban 30-35 °C hőmérsékletű helyen gyűlnek össze és szerves anyaggal táplálkoznak. Bebábozódás céljából hűvösebb helyekre, vagy a földre vándorolnak. Fejlődési ideje a hőmérséklettől függően 8-14 nap között mozog. Elszaporodásának lehetősége a jelentős peteszám a meglehetősen rövid fejlődési idő miatt igen nagy. A legyek nagyságát és elszaporodását a tenyészőhely, a táplálék mennyisége és minősége határozza meg. A megtermékenyített nőstények telelnek át és elszaporodásuk tavasszal ezekből a példányokból indul meg. Mindenevő és mivel csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, ezért folyadékigénye igen nagy. A szilárd táplálékot nyálával, vagy hányadékával hígítja fel. Leginkább az édességeket kedveli, de a különféle szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresi. Szabadban csak igen jó időben tartózkodik és oda főleg peterakás céljából igyekszik kijutni. A lábain levő karmok, tapadókorongok és ragadós szőrök teszik lehetővé, hogy az ablakon és a mennyezeten is jól tud mászni. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak. Ürülékét különféle helyekre (pl. élelmiszerre, falra stb.) naponta kb. 20 alkalommal üríti.
A tenyészőhely megszüntetése a legyek elleni védekezés „alfája”. A trágyát, szemetet kezeljük zártan, illetve rendszeresen szállítsuk el legalább 2 km-re. Ha ez nem kivitelezhető (pl.: mélyalom, stb.), akkor a tenyészőhelyet fejlődést gátló anyagokkal (larvicidekkel) kezeljük, megakadályozva ezzel, hogy a legyek kikeljenek, zavaró hatásukat kifejtsék és újabb generációk szaporodását indítsák el. Ennek fontosságát bizonyítja, hogy felmérések szerint egy-egy tenyészőhely környékén (pl. állattartó telepen) a légypopulációnak csak 10-15 %-a repül, a többi, különböző fejlődési stádiumban a tenyészőhelyen fejlődik.
Védekezés mérgezett csalétkekkel:
A házi légy elleni védekezés alapeleme. A rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a legcélszerűbb a gyomorméregként ható légyirtó csalétkek használata. A csalétkek cukoralapú vivőanyagba kevert csalogató anyagokat (feromon, illatanyagok) is tartalmazó, szórható, kenhető és néhány esetben permetezéssel is kijuttatható irtószerek, amit a legyek pihenőhelyére (pl.: gerendák, ajtó- és ablakkeretek, stb.) juttatunk ki. Ha beporosodásuk elkerülhető, hosszú, min. 4 hetes hatástartamot biztosítanak. Keserűanyag tartalmuk a felhasználás biztonságát növelik. Fontos, hogy az elhullott legyeket házi vagy haszonállataink ne tudják elfogyasztani, mert nagyobb mennyiségben másodlagos mérgezést okozhatnak! A légyirtó csalétkek a „szúró” legyek ellen hatástalanok.
Légtérkezelés:
Csak zárt istállóban végezhető hatékonyan. Hátránya, hogy az állatok jelenlétében a kezelés nem végezhető el, hatástartama „pillanatnyi”, így nagyüzemi felhasználása korlátozott. Előnye, hogy valamennyi légyfaj ellen hatékony.
Védekezés permetezéssel: 
A permetezéssel létrehozott tartós méregmező (napsütötte felületeken, fal, kerítés, gerendák, nyílászárók tokjai, stb.) mind a „szúró” legyek, mind a nyaló-szívó szájszervű legyek ellen hatékony, mivel az alkalmazott készítmények érintő méregként fejtik ki hatásukat. A permetezéssel kijuttatott irtószerek esetében azonban rendívül nagy a rezisztencia kialakulásának veszélye, mert nagy az esély, hogy a rovar nem kerül megfelelő dózisú irtószerrel érintkezésbe. Különösen érvényes ez meszelt falra, porózus felületre kijuttatott irtószerek esetében. A permetezéssel történő légyirtást bízzuk kártevőirtó szakemberre, már csak azért is, mert az e célra alkalmas irtószerek a II. forgalmazási kategóriába tartoznak, ezek beszerzése és kijuttatása szakképesítéshez kötött.
A rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében, fontos hogy folyamatos irtószer és hatóanyag rotációt végezzünk.
Légycsapdák:
Olyan helyen alkalmazzuk őket, ahol az irtószerek használata kerülendő. Ragasztós csapdák alkalmazása az irtás mellett a monitorozás lehetőségét is biztosítja. A rovarok csalogatását a ragasztós felületekre legtöbbször feromonokkal, illetve UV-fény használatával fokozzák. A rovarokat elégető elektromos csapdák a HACCP minőségbiztosítási rendszer szempontjából kifogásolhatóak, valamint zaj- és szaghatásuk miatt zavaróak lehetnek. A legyek elleni védekezés csak a fenti módszerek kombinált és következetes használatával oldható meg. Sarkalatos kérdés a tenyészőhelyek felszámolása, az utánpótlás megszüntetése vagy csökkentése. Ez vonatkozik mind a nagy létszámú állatot koncentráltan tartó telepek épületeinek rendszeres és alapos takarítására, megfelelő higiéniai státusz fenntartására, (tenyészőhely megszüntetés, táplálék megvonás), mind a lakóépületek, üzemek nyílászáróinak hálózására, a legelők folyamatos karbantartására. A légyirtó szerek használata csak ezen úgynevezett biológiai módszerek alkalmazását követően indokoltak. (forrás:http://www.hatagro.hu/komplett_legyirtasi_program)