PesCont Szolgáltató Kft

Hazánkban a csótány két fajtája fordul elő nagy számban, a közismert német csótány ( Blattela germanica ), ritkábban a konyhai csótány ( Blatta orientalis ). A csótányok lapított testű, ovális körvonalú rovarok. Testalkatuk alkalmas arra, hogy nappal szűk hézagokba, rejtekhelyekre húzódjanak. A fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak. Szárnyuk csökevényes. Táplálékukat a csápokon levő szaglószerveik segítségével találják meg. Járásuk fürge, fordulékony és igen gyors. Rágó szájszerveik vannak, mindenevők. Potrohukon illat-, bűz- és egyéb mirigyek találhatók. Petéiket petetokban helyezik el. Mindkét faj kifejléssel fejlődik, a német csótány 6-12 hónap, a konyhai csótány 1-3 év alatt válik ivaréretté. Aktivitási idejük alatt állandóan táplálék után kutatnak, az állati és növényi eredetű táplálékot egyaránt szívesen fogyasztják. Az éhezést jól tűrik, víz hiányában azonban néhány nap alatt elpusztulnak. Melegigényes rovarok, 25-30 ° C hőmérsékletű helyeket kedvelik. A fényt kerülik, rejtett életmódú egészségügyi kártevőkről van szó. Helyiségekben a német csótány mindenhol, de első sorban a magasabb helyeken tartózkodik, a konyhai csótány inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban fordul elő. A csótány petetokja élelmiszerrel, illetve azok csomagolóanyagával kerül be a helységbe, ahol már aktívan terjed tovább. Paneles szerkezetű épületekben a vezetékek áttörési helyeinél, a csővezetékek mentén, a szerelőszintek közt, főleg függőleges irányban számíthatunk a csótány terjedésére. A táv és központi fűtés, illetve az állandó meleg igen kedvező feltételeket jelent a csótányok elszaporodásához. Rejtett életmódjuk miatt legtöbbször csak akkor szerzünk tudomást a csótányok jelenlétéről, ha éjszaka a vizes helyiségekben felkapcsoljuk a villanyt, illetve rejtekhelyükön megzavarjuk a csótányokat. A rovarirtás megfelelő előkészület, irtószer és szakismeret hiányában ritkán vezet eredményre.
Védekezés:
A rovarirtás megfelelő előkészület, irtószer és szakismeret hiányában ritkán vezet eredményre. A csótányok elleni védekezés célja a csótánymentesség elérése, illetve a mentesség folyamatos fenntartása.
Módszerek: permetezéssel történő tartós méregmező kialakítás, hidegködös kiűzés, ULV eljárás, gyomorméregként csótányirtó gél különböző formuláinak felhasználása, vagy a fertőzött helység füstképzéssel való mentesítése. A hatás növelése érdekében a permetezést csótányirtó gél kijuttatásával kombináljuk