PesCont Szolgáltató Kft
9241 Jánossomorja Dr. Dicsőfi Endre utca 2. 00 36 30 255 71 58 iroda@pescont.hu

IPC – Integrated Pest Control, IPM – Integrated Pest Management

A mezőgazdasági gyakorlatban az integrált kártevőirtás (Integrated Pest Management, IPM) általánosan használt fogalom olyan védekezési módszerek használatára, amelyekkel a káros rovarpopuláció bizonyos szint alatt tartásával az általuk okozott kár (pl. terményveszteség) megelőzhető. A közegészségügyi-járványügyi gyakorlatban, egyes esetekben viszont akár egyetlen kártevő is túl sok lehet, ezért ezen a területen a teljes mentességre törekvő integrált védekezés (Integrated Pest Control, IPC) a szakmai követelmény. E célkitűzés leghatékonyabban a képzett szakemberek által biztosítható. Szolgáltatás keretében az egészségügyi kártevők elleni védekezés az IPC, illetve annak szervezése, az IPM követelményrendszerének figyelembe vételével valósítható meg, amelynek folyamata:
– a kártevő fertőzöttség felderítése (hol, mikor, milyen kártevő, milyen mértékben és milyen okból fordul elő),
– a fertőzött területek elemzése, amely kiterjed az objektum jellemzőire, a bekerülő anyagok vizsgálatára és az általános higiénés körülményekre,
– amennyiben szükséges a kártevő irtására, majd
– az aktuális helyzet folyamatos követésével (monitorozással) a megelőzés biztosítása.
Az IPM-program keretében a megfelelő szervezési formában végrehajtott kártevők elleni védekezés:
– csökkenti az irtószer felhasználást,
– lehetővé teszi a megrendelő aktív közreműködését,
– hosszabb idő távlatában pedig mérsékli a szolgáltatás költségét. ( Forrás: Tájékoztató az engedélyezett irtószerekről és az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveiről . Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Dezinszekciós és deratizációs osztálya )