PesCont Szolgáltató Kft
9241 Jánossomorja Dr. Dicsőfi Endre utca 2. 00 36 30 255 71 58 iroda@pescont.hu

Állattartó telepek rovarirtószeres kezelése

photo2Az állattartótelepek rovarirtását időszakosan az állományváltások ideje alatt végezzük. Célja, az alomban megtelepedő, illetve az állatokon élősködő rovarok, és azok különböző fejlettségi stádiumban lévő utódainak elpusztítása. A felfűtött, meleg istállóban először lemosó jelleggel, permetezéssel az istálló teljes belső felületén és a falak külső lábazati részén összefüggő, tartós méregmezőt alakítunk ki. A méregmező kialakítása után az istálló teljes légterének, valamint a permetezés által el nem ért rések, repedések rovarmentesítését légtérkezeléssel biztosítjuk.
A felhasznált rovarirtószerekkel szemben támasztott követelmények:
– Kombinált ölő hatás: kontakt, felszívódó
– A rovarok valamennyi életstádiumában hatékony legyen.
– Kijuttatásuk a megadott technológia szerint permetezéssel vagy meleg-, hidegködképzés elvégezhető legyen.
– Rövid munkaegészségügyi várakozási idővel rendelkezzen.
– A felületen tartós hatású legyen.
Kártevők:
– alombogár (Alphitobius diaperinus)
– madártetű atka (Dermanissus gallinae)
– házi légy (Musca domestica)
– szuronyos istállólégy (Stomoyxis calcitrans)

Állattartó telepek rágcsálóirtása:
A házi egér irtása döntően beltérben történik, a patkány elleni védekezés kül-, és beltérben egyaránt. Mindkét faj irtása során fő módszerként mérgezett csalétkeket használunk. Mérgezett csalétek kihelyezése: szabványos, műanyag, osztott, zárható, rögzített, a szükséges információkkal ellátott szerelvényekben (ládákban). A szerelvények kihelyezését a helyszínrajzon megjelöljük. A szerelvény (egérdoboz, patkányláda) védi az irtószert az időjárás viszontagságaitól, ideális búvóhelyet biztosít a táplálkozó rágcsáló számára, továbbá megakadályozza az illetéktelenek (gyermek és háziállat) hozzáférését. Minden szerelvényünk kulccsal nyitható és zárható, felületekhez rögzíthető, a rágcsálóirtószer szóródás mentes formában kerül benne kihelyezésre. A dobozokba minden esetben a helyi körülményeknek legjobban megfelelő, a rágcsáló számára leginkább vonzó hatású rágcsálóirtó szer kerül, olyan formában hogy a belőlük történő fogyasztás könnyedén ellenőrizhető legyen. A legkorszerűbb, második generációs véralvadásgátló hatóanyagokat alkalmazzuk. A szakszerűen megválasztott formulációt (paraffinos kocka, préselt blokk, extrudált blokk, pép, granulátum, szemes) a rágcsálók akkor is szívesen fogyasztják, ha egyébként nagy mennyiségben áll rendelkezésükre táplálék. A mérgezett csalétekből történő egyszeri fogyasztást követően, néhány napon belül a rágcsáló belső vérzésben pusztul el, legtöbbször a fészkében. A korszerű irtószerekben a gyártó mumifikáló anyagot is tesz, ennek következtében a rágcsáló nem rothad el, teste kiszárad, kellemetlen szag nem érezhető.
A jelenleg engedélyezett rágcsálóirtószereket BITREX védelemmel látják el, mely keserű vegyület, de ízét a rágcsálók nem érzik, a háziállatok és emberek számára viszont rendkívül kellemetlen ízű. Rágcsálóirtáskor, kiegészítő módszerként mechanikus és ragasztós csapdákat is alkalmazunk.
Élve befogó csapdák alkalmazása:
A rágcsáló szerelvénybe történő bejutása után a kijutás mechanikailag gátolt (billenő ajtó stb..). Alkalmazása rendszeres és gyakori ellenőrzést igényel. Az élelmiszer biztonság szempontjából szigorú követelmények szerint működő üzemek belső tereiben célszerű alkalmazni (nem kerül mérgező anyag az üzembe).
Kártevők:
– házi egér (Mus musculus
– mezei pocok (Microtus arvalis)
– güzüegér (Mus musculus spicilegus)
– házi patkány (Rattus rattus)
– vándorpatkány (Rattus norvegicus)

Állattartó telepek fertőtlenítése:
Az állattenyésztő üzemek higiéniája létfontosságú tényező a fertőzések megelőzése szempontjából, legyen szó tehenészetről, baromfi-, vagy sertéstelepről. Az ütemezett (tervezett) és eseti fertőtlenítések során nagy hatásfokú készítményekkel, eredményes technológiával védekezünk a megtelepedett valamennyi mikroorganizmus ellen, úgy mint vírusok, baktériumok, gombák. A kitakarított istállóban permetezéssel, ködképzéssel, habgenerátorral juttatjuk ki az általunk használt nagy koncentrátumú fertőtlenítőszereket, melyek több aktív összetevőt szinergikus egységként tartalmaznak.