PesCont Szolgáltató Kft
9241 Jánossomorja Dr. Dicsőfi Endre utca 2. 00 36 30 255 71 58 iroda@pescont.hu

Molyok a kamrában

 

teszta.zacskoban.molyA lisztmoly nősténye néhány napig él, és ez alatt rakja petéit – elsősorban őrleményekre, tésztafélékre.. Egy-egy nőstény körülbelül 200 petét rak. A fehér petékből 7–14 nap múlva bújnak ki a kis hernyók. A hernyó azonnal szőni kezdi, és egyre jobban beszövi eleségét, miközben a csőszerű szövedék védelmében táplálkozik.

Ha van elég ennivalója és nincs túl hideg, 8–10 hét alatt fejlődik ki. A lisztmoly kifejlődésének teljes ideje 11–14 hét. Hazánkban a hőmérséklettől és az elérhető táplálék mennyiségétől függően május-szeptember között évente 2–4 nemzedéke lehet.

Egy időben és helyen minden fejlődési alak megtalálható. A lepke nem táplálkozik és kerüli a fényt: a nappali órákat a raktárak, malmok rejtett, sötét zugaiban, esetleg a falon (kép) vagy a berendezési tárgyakon összecsukott szárnyakkal tölti. Általában alkonyatkor repül. elelmiszermolyElsősorban a növényi őrleményekben (liszt, búza- és kukoricadara, zabpehely) gyakori, de megtalálható a gabonafélékben, szárított növényi anyagokban (zöldség, gomba, gyümölcs, gyógynövény), az olajos magvakban (dió), valamint különféle édesipari termékekben is.

A liszt és a lisztből készült termékek leggyakoribb és legjelentősebb kártevője.

Kiszitálhatatlan ürüléke, valamint a szövedékcsomók és a csoportos bábtelepek eltömítik a pékségek és malmok lisztjáratait és a selyemszitákat. Kárt a és a csomagolóanyag átrágásával is okozhat.

teszta.dobozban.molyA raktározott gabona őrleményeket, tésztákat lehetőleg jól zárható dobozban helyezzük el. (kép) Tasakos, zacskós tárolásnál a moly megtalálja a legkisebb rést repedést is és azon keresztül az élelmiszerre helyezi petéit. (kép)

Amennyiben a kamrában feromonos molycsapdát helyezünk el, az befogja a hím egyedeket, ezzel megakadályozzuk a továbbszaporodást. Ha betelepedést észlelünk, a helyiségből el kell távolítani a fertőzött tételeket.

Megelőző céllal azokat a kis nedvességtartalmú tésztaféléket, őrleményeket, amiken nem látunk szövedéket mikrohullámú sütőben 20-60 másodpercig fertőtlenítsük. A légteret engedélyezett rovarirtószerrel kezelni kell.